Papa Franjo upozorio katoličke čelnike: ‘Ne gurajte mi te agende o istospolnim parovima…‘

Papa Franjo u srijedu je otvorio globalni skup katoličkih čelnika, upozorivši ih da na njemu ne guraju svoje agende te odgodivši za iduću godinu rasprave o kontroverznim pitanjima poput blagoslova istospolnih parova i zaređivanja đakonica.

Na misi na Trgu svetog Petra kojom je otvoreno događanje poznato kao Biskupska sinoda papa je pred stotinama kardinala, biskupa i laika poručio da ne koriste mjesec dana dug skup za „nametanje svojih agendi”.

„U protivnom ćemo se zaključati u dijaloge među gluhima u kojima sudionici pokušavaju gurati svoje ciljeve i planove bez da slušaju druge”, rekao je Franjo.

Vatikanski skup kojem je cilj odrediti budućnost Katoličke crkve, a uključuje više od 368 sudionika s pravom glasa iz više od 110 država, na prvoj sjednici ranije ove godine kritiziran je od strane konzervativnih protivnika pape.

Kritičari su se posebno usprotivili planu rasprave o blagoslovu istospolnih parova i omogućavanju ženama da postanu đakonice – crkvene službenice zaređene poput svećenika, no koje ne mogu voditi misu.

No te kritike konzervativnih krugova ove su godine stavljene na stranu jer je veći dio kontroverznih tema dodijeljen radnim grupama koje će konačna izvješća Franji dati tek idućeg lipnja.

Papa je u srijedu delegatima poručio da moraju biti spremni „čak žrtvovati svoj pogled kako bi dali priliku nečemu novom”.

Papa je prošle godine proširio Sinodu i na njoj su po prvi put mogle glasati i žene. Ove godine to pravo ima njih gotovo 60. Uključeno je i 16 „bratskih delegata” iz drugih kršćanskih denominacija koji sudjeluju kao promatrači. Rasprave se većinom vode iza zatvorenih vrata.

Skup će glasati o konačnom dokumentu 26. listopada. Papa će tada odlučiti hoće li objaviti svoju verziju teksta s mogućim izmjenama doktrine, no to će vjerojatno biti tek kad dobije izvješća radnih skupina sredinom iduće godine.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.