Realističan prikaz odnosa majke i sina u predstavi „Na Kavici u podne“ odigran i u Posušju

Realističan prikaz odnosa majke i sina koji se protegao kroz dvadeset godina života donio je različite situacije, kako u životu majke, tako i u životu sina. Od mature sina, razvoda majke, prve djevojke sina, majčinog neodobravanja, prvog djeteta/unuka, kraj školovanja za sina, početak karijere majke, nova sinova supruga, majčina nova udaja… Sve su to bile situacije koje smo u ponedjeljak večer proživjeli s protagonistima predstave „Na kavici u podne“ autora Mire Gavrana, najizvođenijeg hrvatskog pisca i dramaturga u zemlji i inozemstvu.

Predstava je prikazana u sklopu Dana Benjamina Tolića čiji je zbornik predstavljen nešto ranije istoga dana u kinodvorani Posušje.

“Na Kavici u podne” iznimno je topla kazališna predstava u kojoj su glavni junaci majka i sin koji su karakterno bitno različiti. No, na kraju se nalaze u životnim situacijama gdje jedno drugom ipak tim svojim specifičnim karakterima uspiju riješiti zamršenu situaciju.

Ova nježna priča oslikava prepoznatljive junake i pruža glumcima odličan materijal za izgradnju uvjerljivih karaktera. Radnja se odvija u Zagrebu od 1988. do 2019. godine. Majku u predstavi glumi Mladena Gavran, a sina Vedran Komerički.

„Predstava je ljudima vrlo prepoznatljiva i bliska upravo jer su ove situacije ljudima jako životne. Svatko tko ima sina ili poznaje nekoga tko ima muško dijete vrlo lako prepozna se u ovome. Te situacije su tople, ljudske, duhovite, emotivne. Dakle, tu je sve što jedan dobro napisan komad treba imati. Kada imate tako dobar predložak, onda je pravi gušt i igrati. Moj kolega Vedran i ja se silno dobro zabavljamo igrajući ove uloge. Kada mi uživamo u tome, onda se to automatski prenosi na publiku“, kazala je za naš radio Mladena Gavran iz Taetra Gavran koja je utjelovila majku u predstavi.

Predstava prati osim realističnih događaja i nekako realističan napredak svake ličnosti koja je odigrana. Likovi, osjeti se kroz situacije, mijenjaju se kako dolaze situacije, ali i prolaze godine. S vremenom se nanesene boli drugome otpuštaju, zaboravljaju, iskustva se grade i otpušta se mladenačka naivnost… „Iskusnijoj glumici dan je teži zadatak. Moj zadatak je bio lakši utoliko što imam jasne promjene u ulozi od osamnaeste godine do četrdesetih godina. Ja u svojoj ulozi uživam. Na meni je bilo da mi Miro i Mladena pojasne ulogu ako je već ja nisam otkrio. Ostatak moje uloge je sagrađen tako da slušam i reagiram na Mladenu, odnosno majku u predstavi“, kazao je Vedran Komerički. Njemu je ovo prvi put da je u Posušju. „Dvorana je ogromna, vrvi životom i to me je jako razveselilo. Iznenadila me je toplina ljudi koji prilaze i pitaju, raspituju se. To u Zagrebu ne doživljavam“, kazao je za naš radio Vedran Komerički.

Komentiraj!

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu od spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.